4 Nis 2020

Epiktetos - İçsel Huzur İyi Yaşamın Kapılarını Açar


“Epiktetos için mutlu bir yaşam, erdemli bir yaşamla bir ve aynı şeydir. Mutlu olmak ve yaşamı dolu dolu yaşamak, doğru şeyler yapmanın doğal sonuçlarıdır.” (s.2)

“Koşullar sizin beklentilerinize uygun gelişmeyebilir. Olaylar kendi kurallarına uygun olarak ortaya çıkarlar. İnsanlar oldukları gibi davranırlar. Şu anda gerçekten neyle karşılaşmışsanız onu kucaklayın.
Gözlerinizi açın. Her şeyi gerçekte oldukları gibi görün. Böylece kendinizi sahte bağlılıkların acısından kurtarabilir ve kaçınabilir yıkımlardan koruyabilirsiniz.
Bağlı olduğunuz araçların ve sizi derin duygularla kalplerinde yaşatanların vedikleri zevkler üzerine düşünün. Fakat unutmayın ki, onların kendi karakterleri var ve bu bizim onlara nasıl saygı gösterdiğimizden çok farklı bir konudur.
Bir alıştırma olarak, bağlı/bağımlı olduğunuz en küçük şeyleri düşünün. Örneğin, çok sevdiğiniz bir çay fincanınız olduğunu farz edin. Sonunda ne de olsa bir çay fincanıdır bu ve eğer kırılırsa üstesinden gelebilirsiniz. Sonra da duygularınız ve düşüncelerinizle sıkı sıkıya yapıştığınız şeyleri ya da insanları düşünün.
Anımsayın; örneğin çocuğunuza, kocanıza, karınıza sarıldığınızda,ölümlü birine sarılmaktasınız. Dolayısıyla, eğer bunlardan birisi ölürse bunu sakinlikle karşılamalısınız.
Bir şey olduğunda sizin güç alanınız içindeki tek şey, ona karşı takındığınız tutumdur; onu ya kabul edersiniz ya da ona öfke duyarsınız.
Bizi gerçekten korkutan ve umutsuzluğa düşüren şey, dışımızdaki olayların kendileri değil, fakat bizim onlar hakkındaki düşüncelerimizdir. Bizi rahatsız eden “şeyler” değil, onların anlamını yorumlama biçimimizdir.” (s.11)

“Başkalarının size hayran olmasına bağımlı olmayın. Bunda hiçbir güç yoktur. Kişisel erdeminiz dış bir kaynaktan çıkartılamaz. Kişisel erdeminiz arkadaşlarınızda bulunmaz, başka insanların size gösterdiği saygıda da bulunmaz. Diğer insanlar, sizi sevenler bile, sizin fikirlerinizle uyuşmazlar, sizi anlamazlar ya da sizin coşkunuzu paylaşmazlar. Bu bir yaşam olgusudur. Artık büyüyün! Başka insanların sizinle ilgili ne düşündüklerinden size ne!” (s.15)

“Tutkulardan özgür olmak, sakin ve huzurlu bir zihin için ödenen bedeldir.” (s.21)

“Üzerinde gerçek bir kontrolünüz olmayan şeylerle mücadeleye girmeyin. Sizin mutluluğunuz üç şeye dayanır: iradeniz, karşılaştığınız olaylarla ilgli fikriniz ve bu fikirleri işleme biçiminiz. Asıl mutluluk dış koşullardan bağımsızdır. Dış koşullara kayıtsız, ilgisiz kalın. Sizin mutluluğunuz yalnızca içinizde bulunabilir.” (s.29)

“Gerçek bilgelik sizi yüreklendirecektir.” (s.33)

“Başınıza gelen iyi ve kötü olayların sorumluluğunu üstlenin. Dikkatiniz ruhunuzda olsun.” (s.34)