25 Kas 2015

Enis Batur - Kitap Evi

“Bazı kararları kendiniz, enine boyuna düşündükten sonra verirsiniz; bazı kararlarsa sanki içinizdeki tanımadığınız bir merci tarafından hazırlayıp önünüze sürülmüş, verilmişlerdir.” (s.14)

“Gün gelir, yaşamanın sıraya koymak demek olduğunu anlarsınız.” (s.28)

“Neredeyse bütün düşüncelerimin, duyularımı harekete geçiren kıvılcımların kaynağında, kökünde, kuyusunda yer aldı kitaplar. Korktumsa, en çok onlardandır; şüpheler içinde kendi kendimi ve başkalarını kemirdiysem onlardan.” (s.34)

“Bir avuç kitabın başımı döndürdüğünü, bir avuç kitabın başımı başka yöne döndürdüğünü söyleyebilirim. Dönerek okuduğum, yakamı bırakmamış kitapları kıdemli dostluk ilişkilerimle bir tuttum. Bütün kitaplardan öğrendiğimi, bazılarından daha derin şeyler öğrendiğimi her vakit dile getirdim. Gene de, milyonlarca sayfayı farklı amaçlarla, en azından her durumda birbiriyle örtüşmeyen amaçlarla katederken bulduklarımı soracak olsalar, bilemem; bildiğim, bir satırdan ötekine giderken hep aramış olduğumdur-arayışın kuşların ötmeleri kadar anlamı öteleyen, bir başına varoluş biçimine dönüşmüş bir akıntı türü olduğunu gecikmeden kavradım.” (s.35)

“Kitaplığın raflarından uzun, boğuk bir uğultu iniyor üstüme; elime herhangi bir kitabı alıp az ilerideki okuma koltuğuna otursam durum uzun uzadıya değişmeyecek: açtığım sayfadan doğan sesler, ama mırıltı ama ünlem, kafatasımın içinde dolanadursunlar, aynı uğultunun eşliğinde, saatin akışına salıvereceğim içimdeki huzursuzluğu. Buna alışmışım ben.” (s.36)

“Bütün evren kenarda durur, okurken. Bir kitabın sayfaları arasına daldığınızda, ötekiler sesleri ve sözleriyle kaybolurlar. Aydınlık, ılıman, korunaklı bir diyardasınızdır.” (s.99)

“Ummak, hayatın en sağlam fiillerinin başında gelir.” (s.99)