21 Eki 2014

Osho - Boş Kayık

“Sen biçimsizsin. Hiçbir biçime ait değilsin ve hiçbir bedene ait değilsin; hiçbir sınıfa, dine, mezhebe ait değilsin; hiçbir isme ait değilsin. Ve biçimsiz, isimsiz olmadıkça, asla aklı başında olmayacaksın.” (s.13)

“İyileşebilirsin, çünkü hastalığın yalnızca bir düşünce.” (s.14)

“Bir insanı sevdiğin zaman, ondan nefret etmek için ivme kazanıyorsun. Bu yüzden ancak dostlar düşman olabilir. Önce dost olmadıkça birden düşman olamazsın.” (s.47)

“Bilge bir insan gösterişe gerek duymaz. Her ne varsa, vardır. Bunun farkında değildir, onu gösterme telaşı içinde değildir. Eğer sen bulmak istiyorsan, çaba göstermek zorunda kalacaksın.” (s.75)

“Eğer sevgi varsa o zaman açıklamaya gerek yoktur, karşı taraf anlayacaktır. Eğer sevgi varsa, özür dilemeye gerek yoktur, karşı taraf anlayacaktır. Sevgi daima anlar.” (s.118)

“Kandırmak alışkanlık haline geldiğinde, en nihayetinde kendini kandırmış olacaksın, başkasını değil. Aldatmacalarla boşa geçirdiğin kendi hayatın. Chuang Tzu şöyle der: Açıklamalar içten olmadığını, güvenilir olmadığını gösterir.” (s.123)

“Zihin daima en az dirençten yanadır. Bu yüzden akıllı insanlar asla sevemezler. O kadar akıllıdırlar ki yönlendirmeye başlarlar. Kalplerinden geçeni söylemezler, cazip gelecek olanı söylerler. Diğer insana bakarlar ve onun ne söylenmesini istediğini görürler. Kalpten konuşmazlar, sadece diğerinin kandığı bir durum yaratırlar.” (s.126)

“Gözler kapıdır. Bir insana ancak içine çekmek, onun senin içinde erimesine izin vermek istediğin zaman bakarsın.” (s.216)

“Sır yok olduğunda aşk imkansızdır, çünkü ancak iki sır birbirine aşık olur. Eğer biliyorsan aşk mümkün değildir. Bilgi aşka karşıdır ve aşk daima öğrendiğini unutmak içindir.” (s.304)