3 Tem 2014

Osho - Kendine Saygının Büyüsü

“Deneyim her şeyi değiştirir. Aynı fikri hayatın boyunca korumak tümüyle imkansızdır.” (s.11)

“Guatam Buddha: Yolda bana rastlarsan derhal kafamı kes, çünkü orada ne arıyorum? Seni rahatsız ediyorum. Beni düşünmek bir rahatsızlıktır der. Aynı sessiz bir göle çakıl taşı atmak gibi; bir sürü dalgacık, milyonlarca dalgacık oluşur. Zihninin sakin gölüne atılan basit bir fikir milyonlarca dalga yaratır; seni kendinden çok uzaklara götürebilir.” (s.11)

“İnsan doğaya o kadar zarar verdi ki, bir gün doğanın çıldırabileceğini söylediğimde, bu bilim kurgudan öte bir şey, mümkün. Eğer kestiğimiz ve yok ettiğimiz bu ağaçların hepsi bir gün biraz birlik olursa...” (s.41)

“İnsanın en büyük ihtiyacı, ihtiyaç duyulmaktır.” (s.43)

“Sizi kimse mutsuz edemez, sizi kimse mutlu da edemez, sizin dışınızda.” (Mahavira) (s.71)

“Düşmanını unutamazsın. Bu bir ilişkidir, çok yakın, çok samimi bir ilişki. Sevgililerin birbirinden nefret etmesi, dostların düşman olması, düşmanların dost olması bu yüzden bu kadar kolaydır. Çok kolaydır, çünkü her ikisi de ilişkidir: durumda biraz sapma, küçük bir değişiklik sadece...” (s.204)

“Acıyı nasıl yarattığını bir kez gördüğünde, onu yaratmayı bırakırsın. Herhangi bir çözüme ihtiyaç yoktur, hiçbir soru cevap gerektirmez, sen sadece sorunun anlamsız olduğunu görecek kadar basit olduğunda soru düşer. Hiçbir cevap bulmadan sorunun ortadan kalkmasıyla, cevabı bulmuş olursun.” (s.324)