6 Haz 2014

Osho - Yoga


“Bir kadını sevebilirsin, bir adamı sevebilirsin, ama aynı zamanda derinlerde bir yerde direnirsin, çünkü sevgili olma aynı zamanda bir köleliktir. Seni baltalar, ilişki seni hem besler hem de hapseder.” (s.14)

“Beden beraberlik ister, en içteki ruhun ise yalnızlık ister.” (s.15)

“Birden nefes almayı bırak: hemen bir boşluk olur ve düşünceler durur, çünkü düşünceler de nefes gibi hayata aittir, hayat dedikleri şeye...” (s.60)

“Yoga, dünyaya uyanık gözlerle bakmanın bir yolundan başka bir şey değildir.” (s.131)

“Akıl, kör bir adam gibidir: karanlıkta el yordamıyla yolunu arar. Bu yüzden bu kadar çok düşünmeye ihtiyaç duyar. Sezgi kör değildir, fakat topal bir adam gibidir: hareket edemez.” (s.191)

“Yalnızlık kelimesi iyi anlaşılmalıdır. Kimsesizlik negatiftir; kimsesizlik, birilerinin özlemini çektiğin zaman hissettiğindir. Kimsesizlik,  başkalarının yokluğu hissidir; yalnızlık, kişinin kendi kendini kavrayışıdır. Kimsesizlik, çirkindir. Yalnızlık, inanılmaz güzeldir. Yalnızlık, başkalarına ihtiyaç duymamaktan memnun olduğun zamandır.” (s.197)

“Kişinin yalnız kalma isteği, iyi ve mutlu hissetme ihtiyacından kaynaklanır. Böylece ne zaman biriyle hareket etsen, bir çamura, cehenneme girmeye başlarsın. Sartre boşuna dememiş: cehennem başkalarıdır. Ama cehennemi öteki yaratmıyor; yalnızca iki fantezi çatışıyor, yalnızca iki hayal dünyası çatışıyor.” (s.209)

“Bir kadını ya da bir adamı sevdiğinde ve onun elini alıp kendi eline koyduğunda, eğer elin akıp gitmiyorsa, bu aşk hiçbir işe yaramayacaktır. Eğer elin sıçramıyorsa ve enerjiyle küt küt atmıyorsa ve kadınına ya da erkeğine enerji akıtmıyorsa, bu aşk neredeyse en başından ölüdür.” (s.250)

“Yani bütün mesele, gelecek olmadığını anlamakta. Gelecek, hırslı zihnin ürünüdür. Gelecek zamanın değil, hırsın bir parçasıdır. Çünkü hırsın hareket edecek alana ihtiyacı var. Hırslarını şu anda gerçekleştiremiyorsun. Hayatı şu anda gerçekleştirebilirsin, ama hırslarını gerçekleştiremezsin. Hırs, hayata karşıdır, hayat karşıtıdır.” (s.277)

“Yalnızca kendimizi ve başkalarını kandırmak için bilgi biriktiriyoruz.” (s.343)

“Tüm düş kırıklıkları, yanlış yöne baktığına dair bir işaret.” (s.346)

“Aşk varsa, aşka asıl. Büyümesine fırsat tanı. Ama yoksa, içinde aşk olmayan bir ilişkiye alışmadan, onu değiştir.” (s.352)