23 Ara 2012

Hermann Hesse - Boncuk Oyunu


“Tutkunun sözünün geçtiği  yerde istek ve çaba gücünde artış gözlenmez, tutku tek ve yanlış bir amaca yöneliktir. Atmosferdeki gerilim ve bunaltıcılık da buradan kaynaklanır.” (s.79)

“Her bilim bir bakıma düzene sokma, sadeleştirme uğraşıdır. Sindiremeyeceği şeyi, akıl için sindirilebilir duruma getirmektir.” (s.165)

“Şansın ne mantık ne ahlakla ilgisi vardır, özünde bir büyüselliği içerir şans, insanlığın çok gerilerdeki gençlik döneminden kalmadır.” (s.189)

“Yakından bakınca insanın aklının almayacağı bir şey gösterilemez.” (s.339)

“Bir büyüyü içerir her başlangıç…” (s.372)

“Veda etmek, insanda anılar uyandırır hep.” (s.377)

“İnsanlar kendi içlerinde bir değişikliğe başvurmaktansa ya da kendi iç dünyalarını bir denetimden geçirmektense, dışarıdan gelecek bir takım dertleri ve bunların kefaretini üstlenmeye eğilim gösteriyor, büyüye mantıktan, kalıplaşmış sözlere deneyimden daha fazla inanıyorlardı.” (s.454)

“Huzurun kendisi de canlı bir şeydir, o da tüm canlı nesneler gibi büyümek ve küçülmek zorundadır. Uyum sağlaması, sınavlardan, değişimlerden geçmesi gerekmektedir.” (s.484)

“Canına kıyarak dünyadan göçüp gitmek bir günah ve çılgınlıktır, bir insanın umutsuzluk içinde ölmesi yürekler acısıdır ayrıca. Tanrı bizi öldürsün diye bize yollamaz umutsuzluğu, yüreğimizde yeni hayat kıvılcımları tutuşturması için bunu yapar.” (s.512)